
Måsens förskola
Inför terminsstarten väljer pedagogerna på förskolan Måsen i Lund ett gemensamt tema att arbeta med under läsåret. För ett par år sedan jobbade de med ett Pippi-projekt som blev väldigt lyckat och efter en omröstning stod det klart att Pettson och Findus blev läsårets tema.
– Det finns stora vinster med att alla våra tre avdelningar har samma tema. Det är ett sätt att ena hela huset, berättar Karin Grundén, förskollärare.
Mindmap med idéer
Pedagogerna började med att göra en mindmap där alla kunde skriva upp förslag på vad projektet kunde innehålla.
– Alla hjälptes åt att fylla på idéer. Det finns mycket i böckerna som kan fånga både ett- och femåringarna, säger Marie Jönsson, förskollärare.
Mindmapen blev större och större. En av idéerna var att spela Pettsson och Findus-teatrar. Några pedagoger klädde ut sig och spelade upp teatern för barnen ute på gården. Den första som spelades var boken ”Pannkakstårtan”. Pedagogerna gjorde en lång lista på rekvisita som behövdes och alla kunde sedan skriva upp vad de kunde ordna.
– Därigenom blev fler pedagoger involverade och det blev något vi gjorde tillsammans, minns Silva Ewetz, förskollärare.
Teatern blev starten för projektet
– Barnen var så positiva. Det blev över förväntan! Sedan skapade vi ett Pettsson och Findus-hus på scenen ute på gården. Barnen fick göra en mindmap över vad vi behövde ha till huset. Huset har varit väldigt populärt och använts mycket, upplever Karin Grundén.
Vidare mot ägg och hönor
Teatern Pannkakstårtan ledde projektet vidare mot ägg och hönor. Barnen skapade hönor och olika sorters ägg, bland annat genom att måla stenar. De gjorde ett hönshus av kartong inne och snickrade ett hönshus ute.
– Då jobbade vi också med återbruk och pratade om miljö och återvinning, minns Marie Jönsson.
När en tidigare anställd i området hörde talas om projektet tog han med sig en av sina hönor till förskolan så att barnen fick träffa en levande höna.
– Barnen var så nyfikna. Han har också en äggkläckningsmaskin så under våren ska vi gå dit och titta på äggen. Senare kommer vi också att få träffa kycklingarna, säger Karin Grundén.
Projektet involverat i högtider
För att undvika avbrott under högtider involverades Pettsson och Findus även i olika firanden. På Halloween kom Findus och läste boken Rävjakten där Findus skrämmer iväg räven genom att klä ut sig till ett spöke. Inför julen spelade pedagogerna boken Pettssons jul som teater. Barnen bakade sedan pepparkakor, precis som i boken. Pedagoger och barn tillverkade också en julgran tillsammans såsom Pettsson och Findus gjort.
– Vi borrade hål i en bräda. Barnen satte i grenar och dekorerade den. Granen stod ute på gården och barnen var så nöjda. De var väldigt måna om den. Vi hade Lunds bästa julgran, tycker Karin Grundén.
Findus och mucklorna
Efter jul fortsatte projektet med en teater baserad på boken ”När Findus var liten och försvann”. I boken fick Findus hjälp av mucklorna – som barnen sedan jobbade vidare med. De ritade, målade och skapade mucklor av olika material och byggde hus till dem.
– Vi har också haft handdockor som föreställer Findus och mucklorna. De har vi använt för att arbeta med normer och värden utifrån barngruppens behov berättar Silva Ewetz.
– Vi började höstterminen med att jobba med kompisböckerna. Även de böckerna har vi fört in i projektet och bland annat pratat om Pettsson och Findus samarbete och deras relation, fortsätter Marie Jönsson.
Laga Pettssons cykel
När några barn uppmärksammade att Pettssons cykel borde lagas leddes projektet in på cyklar. De pratade om cykelns delar och olika sorters cyklar. Sen kom ”Pettsson” med sin trasiga cykel till förskolan för att få hjälp med att laga den.
– Barnen hjälpte bland annat till att laga punkteringen och alla barn, oavsett ålder, kunde hjälpa till på något sätt. Det är bra med gemensamma aktiviteter som vi sedan bygger vidare på för de barn som behöver utmanas mer, tycker Silva Ewetz.
En dag var den yngsta barngruppen själva på gården. Då passade pedagogerna på att låta dem ha en cykeldag och öva motorik.
– Vi tog ut alla trehjulingar så att barnen kunde träna på att cykla. Det var jätteroligt, minns Silva Ewetz.
– De äldre barnen har skapat cyklar på olika sätt och även fått cykla i färg på ett långt rullpapper ute på gården, fortsätter Karin Grundén.
Pettsson i trädgårdslandet
Under våren ska de äldre barnen jobba med Pettsson i trädgårdslandet och odla potatis och köttbullar.
– Alla barn ska få ta med sig en potatis hemifrån. Det är ett sätt att involvera vårdnadshavarna i arbetet, säger Karin Grundén.
Ytterligare en teater, Stackars Pettsson, som handlar om när Pettsson skulle gå och fiska, är också på gång. Den blir en uppstart för ett båtbygge
– Vi ska bygga en båt tillsammans med barnen. De älskar att vara med och bygga. Båten ska sedan vara kvar på gården så barnen kan leka med den, berättar Karin Grundén.
Projektet har även varit närvarande i den fria leken. Med olika utklädningskläder har barnen kunnat klä ut sig och själva leka Pettsson och Findus. Det finns också mucklor utplacerade runtom på gården.
– Det är platser där barnen kan mötas. Vi har också reflektionsväggar, både ute och inne, där barnen reflekterar och diskuterar, säger Silva Ewetz.
Stor vinst med gemensamma aktiviteter
Varje vecka har pedagogerna haft Pettsson och Findusgympa för hela förskolan.
– Alla barn mår bra av rörelse och att utveckla sin motorik. Tanken är att man ska ha kul och bli smidig som Findus. Findus är aktiv och rör på sig mycket så gympan är en passande aktivitet. Både de yngsta och äldsta tycker att det är roligt, noterar Silva Ewetz.
Att jobba med samma projekt och ha gemensamma aktiviteter har varit ett framgångsrecept. Det har också funnits stora vinster för arbetsmiljön.
– Vi har kommit närmare varandra och vi känner en annan gemenskap. Oavsett vilken åldersgrupp vi jobbar med kan vi bolla idéer och inspirerar varandra, säger Marie Jönsson.
Projektet har varit speciellt för att barnen varit så intresserade, tycker Karin Grundén.
– Vissa projekt måste man dra i men det här har bara rullat på av sig självt. Alla vuxna har också kunnat bidra på olika sätt. Det är jätteroligt, tycker hon.
Projektet började i höstas och kommer att pågå vårterminen ut.
– Sen får vi se vad vi gör men det är jättebra att utgå från böcker. Det finns så många spännande karaktärer och böcker som både ett- och sexåringar är nyfikna på. Något som är roligt med Pettsson är att man får vara lite tokig. Barnen älskar det och det gör också något med oss vuxna, märker Karin Grundén.